INNAN DU KÖPER EN DANSK SVENSK GÅRDSHUND, TÄNK PÅ ATT:
En Dansk Svensk Gårdshund är en väldig påhittig hundras. Den behöver aktiveras mycket för att den ska må bra.
Utan mycket träning kan det vara väldigt svårt att ha hunden lös. Den tar sig gärna egna utflykter och går på egna äventyr.
Den Dansk Svenska gårdshunden är en vakthund, så man ska vara medveten om att den skäller när någon närmar sig deras domäner.
Den ska fostras med ”positiva” fostringsmetoder.
Det är en hundras som inte tycker om att vara själv. En vuxen hund ska inte vara ensam mer än 4-5 timmar per dygn.
Det är dyrt att köpa en hund. Man ska vara medveten om kostnaderna kring hundägandet. Det är årliga kostnader kring vaccineringar, försäkringar, mat, veterinärvård, tandvård, allmän skötsel mm. Framförallt är det tidskrävande.
LÄS MER
RAS- Rasspecifik avelsstrategi, Rasstandard, MBH-Mentalbeskrivning hund, Registreringsregler och Svenska Kennelklubbens hundrasguide.
Läs mer om Dansk Svensk Gårdshund på http://www.sgvk.se, svenska gårds-och vallhundsklubben, rasklubben för dansk svensk gårdshund, http://www.skk.se, svenska kennelklubben, http://www.svenskabrukshundsklubben.se, http://www.lansstyrelsen.se, http://www.sva.se, statens veterinärmedicinska anstalt. Det finns även många olika trevliga grupper på facebook för ägare och blivande ägare till denna trevliga hundras.
VATTEN
Hundens kropp består till cirka 70% av vatten. Detta fyller flera viktiga funktioner i hundens kropp. Det reglerar bland annat kroppstemperaturen, ingår i matsmältningsprocessen, transporterar runt viktiga ämnen i hundens kropp. En hund som drabbas av akut vätskebrist kan kan råka ut för ett akut livshotande tillstånd i värsta fall. Det räcker att hunden förlorar 10-15% av kroppens vatten för att den ska riskera att avlida. Därför är det viktigt att man är observant om hunden drabbas av ihållande diarré eller kräks. En valp och en äldre hund kan drabbas mycket snabbare av vätskebrist än en vuxen hund. Det är väldigt viktigt att se till att hunden alltid har tillgång till färskt vatten. Upplever man att hunden dricker dåligt kan man försöka spetsa vattnet med lite köttsaft eller med lite filmjölk. Ger man torrfoder kan man om man känner det är befogat ge fodret uppblött i vatten.
OLÄMPLIGA LIVSMEDEL
LÖK Alla sorters lök innehåller fenoliska substanser som hunden inte klarar av att bryta ner. Det lagras därför i hundens kropp och kan orsaka leverskador och i värsta fall akut förgiftning.
CHOKLAD Den med hög kakaohalt är den som är giftigast. Choklad innehåller teobromin som inte bryts ner i hundens kropp. Även små mängder kan ge symptom i form av kramper och kräkningar. I de värsta fall kan det bli ett livshotande tillstånd.
RÅ ÄGGVITA Ska man bara ge i liten mängd.
GRÖNMÖGELOST Den svamp som osten innehåller har giftpåverkan på hundar.
KRYDDSTARK MAT Kan ge hunden dålig mage i form av diarré och hundens mage protesterar.
FET MAT Precis som kryddstark mat så är hundens mage inte avsedd för fet mat. Den kan drabbas av diarré.
VINDRUVOR & RUSSIN Kan skada både hundars och katters njurar. Det kan ge njursvikt.
XYLITOL Hundar gillar att leta efter ärbara saker på marken, däribland utspottade tuggummi. Xylitol påverkar insulinutsöndringen och det kan ge hunden kräkningar och diarré.
MACADAMIANÖTTER Kan inverka på hundens muskelsystem och kan ge hunden skakningar och kräkningar.
AVOKADO Persinet som finns i avokado är i större mängd giftig för hundar.
HELA MAJSKOLVAR Om hunden tuggar i sig hela majskolvar riskerar det stopp i tarmen. Har man otur krävs det en operation för hunden.
BEN Mjuka ben som lätt splittras kan vara olämpliga för hunden att få tugga på. Helst ska man ge hunden rörben från unga djur att tugga på. Man ska undvika att ge hunden kotlettben och kotor som hunden riskerar att sätta i halsen eller svälja hela. Då riskerar benen att fastna i tarmen. En klok hundägare sa för många år sedan till mig att ha som tumregel att inte ge min hund ben av djur på F, fisk fågel och fläsk.
Man ska även undvika att ge sin hund mögliga, härskna, eller sura livsmedel. Självklart så ger man inte sin hund kaffe och alkohol.
UTFODRING
När du hämtar din valp så får du med dig ett utfodringsschema. Där kan du läsa om vilket foder valpen är uppfödd på, hur mycket mat du ska ge valpen och på vilka klockslag hunden är van att få mat på. Det bästa är att ge hunden mat efter att den har varit ute på sin promenad. Det är viktigt att hunden får ta det lugnt efter att den har ätit, då den annars kan drabbas av magomvridning. Efter varje utfodring är det viktigt att man diskar matskålarna, så man undviker att det finns bakterier kvar i skålarna. Som vi nämnt tidigare är det viktigt att hunden har tillgång till färskt vatten.
Det är inga problem att byta foder om du anser att du vill ha ett annat foder än det foder valpen är van vid. Vi rekommenderar dock att du väntar ett tag med bytet. Det är en omställning för valpen att komma till ett nytt hem och en ny familj med andra rutiner. När du upplever att valpen är trygg i sitt nya hem kan du försiktigt fasa in det nya fodret i mindre mängd uppblandat med det gamla fodret. Öka efter hand mängden nytt foder och minska självklart på det gamla. Det viktigaste är att du ger valpen ett foder som innehåller all energi och alla de näringsämne som en växande hund behöver.
Det är ganska vanligt att en valp drabbas av diarre och kräkningar. Man kan ge hunden lättare skonkost i form av kokt ris. Riset binder även vatten. Vi rekommenderar att man pratar med veterinär om det håller i sig. De flesta försäkringsbolag samarbetar med veterinärer online.
FÖRBEREDELSER

Innan du hämtar hem din nya familjemedlem så finns det en del saker som kan vara bra att ha förberett och köpt hem. En hundkorg, koppel, halsband, matskålar och några leksaker är bra att ha hemma. Självklart så ser du till att ha köpt hem bajspåsar till promenaderna. Glöm inte att ordna med en transportbur till bilen. Det är lag på att hunden ska antingen vara i transportbur eller sitta bältad i ett bilbälte avsedd för hund.
Vi använder inte hundkorg till våra hundar. Vi provade olika sorters korgar innan vi gav upp. Dansk Svensk gårdshund är en bäddande ras. Den gillar att ha sitt eget krypin. Så vi har löst det till våra genom att dom har varsin transportbur som vi har täckt med en filt, för att ge en ombonad känsla. Här går dom in och lägger sig när dom vill vara ifred. Det som är viktigt när man gör denna lösningen är att man monterar bort grinden. Det är inte tillåtet i Sverige att behålla grinden på.
FÖRSÄKRINGAR
Att ha en bra försäkring för ens hund är jätteviktigt. Om hunden blir sjuk ska det inte många blodprov eller undersökningar för att kostnaderna ska skena i höjden. Det första vi rekommenderar är att man i lugn och ro jämför de olika försäkringsbolagen. Det gäller att fundera på vilken typ av försäkring man behöver. Villkoren kan skilja mellan de olika bolagen. Ta ställning till om du vill ha liv-och veterinärförsäkring eller om du bara behöver den ena. Läs på om vad veterinärförsäkringen innefattar, hur mycket ersätter den för medicin, vad gäller vid rehabilitering, ersätter den MR och CT-röntgen? Vill jag lägga till tandvård som ett extra tillägg? Ta reda på vilken självrisk försäkringen har, hur ser självriskperioden ut och vilken maxersättning gäller för försäkringen. Många försäkringsbolag har avtal med tex Firstvet på nätet där man får kostnadsfria veterinärsamtal via videosamtal om hunden har en ersättningsbar skada.
Vi har våra valpar dolda fel försäkrade. Så här står det i vår försäkring. ”Den dolda fel försäkring betalar ersättning för medfödda eller senare förvärvade sjukdomar eller skador, som börjat utvecklats innan besiktningen av valpen, men som inte visat några symptom. Försäkringen gäller i tre år från det att valpen levereras, dock längst tills hunden blir fyra år. Det är alltid veterinärmedicinsk expertis som avgör om sjukdomen eller skadan är att betrakta som ett dolt fel.”
Som hundägare är du alltid ansvarig för vad din hund gör. Det betyder att du är ersättningsskyldig till vad din hund skadar eller förstör. Här är det viktigt att du kontrollerar vad som står i din hemförsäkring och vad den täcker.
HUSAPOTEK

Händer det att hunden blir sjuk eller om det skadar sig så är det bra att ha ett ”litet apotek” hemma. Hos oss så har vi alltid gasbinda, elsastisk binda, kompresser, tryckförband, självhäftande binda, febertermometer, vaselin, klosax, fästingplockare, sårtvätt, kirurgtejp, blodstopp, spruta, sax och sparris hemma. Vi har även en uppblåsbar krage som vi använder istället för den plasttratt som ofta följer med från veterinären när olyckan har varit framme. Sparris är bra att ge till hunden om den har lycktas äta något som har haft skarpa kanter. Trådarna i sparrisen kapslar in det vassa föremålet så att man kan ta sig till veterinären som får åtgärda problemet så hunden inte skadas invärtes. Hos veterinären kan man köpa påsar som innehåller vätskeersättning som kan vara bra att ge om hunden blir uttorkad, men kontakta alltid veterinär om ni misstänker uttorkning! Vi har en liten första förbandsväska med oss i väskan med det allra nödvändigaste när vi är ute på utflykter med våra hundar. Något som kan vara bra att tänka på är att man har antecknat telefonnummer till sin veterinär, hundens id-nummer, försäkringsbolag och försäkringsnummer. Kan vara bra att ha lättillgängligt om olyckan skulle vara framme.
LÄR DIG LITE OM DJURSKYSSBESTÄMMELSERNA
Jag har tagit utdrag från Jordbruksverkets hemsida. http://www.jordbruksverket.se Gå gärna in och läs och lär dig mer om vad som gäller!
Du eller någon annan ska se till dina djur minst två gånger per dag. Unga, sjuka eller skadade djur ska ses till oftare.
Hundar som hålls inomhus ska regelbundet rastas utomhus och hänsyn ska tas till ålder och hälsotillstånd.
Hundar ska få sitt behov till social kontakt tillgodosett.
Hundar som hålls permanent i rastgårdar ska dagligen rastas på annan plats.
Hundar får inte hållas bundna inomhus. Utomhus får hundarna bara hållas bundna högst två timmar per dygn.
Hundar får inte förvaras i bur utom vid särskilda tillfällen. (på utställningar, tävlingar och prov, träning inför tävling, i samband med jakt och transport).
Det finns regler för vilka mått hundrastgårdar och boxar ska ha. Måtten anges i hundens storlek som mankhöjd.
Sedan 2020-06-15 fick vi nya regler som säger:
Djurhållaren ska ha kompetens och säkerställa att hundens grundläggande behov tillgodoses.
Hunden erbjuds social kontakt (med människor och/eller andra hundar) varje dag.
Hunden får utlopp för sitt rörelsebehov varje dag, utifrån individuella förutsättningar.
Mental stimulans: hunden får använda sin nos, jaga, leka, apportera varje dag (kan variera något mellan individer och ras).
Hunden får tillräckligt med vila.
Hunden kan hålla värme eller svalka sig under största delen av dygnet.
Tuffare krav på luftkvalitet inomhus, särskilt gränsvärde har kraftigt sänkts vilket ger kontrollanten ett kraftigt instrument att ingripa i vanvårdsfall.
Bättre och mer omfattande reglering av hundens behov av avskildhet.
Tydligare krav på tillsyn och skötsel av hundar, om att vara uppmärksam på avvikande beteende hos hunden, skötsel av päls, klor och tänder.
VID LEVERANS
När vi träffas för att du ska få hämta hem din nya familjemedlem, är det en hel del papper som vi ska ordna med. Vi kommer att skriva ett köpeavtal. (SKKs eget köpeavtal) Du kommer få ett registreringsbevis i SKK, där även hundens ID-märkning kommer framgå. Det följer med ett veterinärbesiktningsintyg som inte är äldre än sju dagar. En blankett för anmälan om ägarskap i SKKs register och till sist ett informationsblad där du kan läsa om hur valpens utfodring ska vara, valpens vaccinationer, avmaskning mm. Du kommer även få med en liten filt som luktar av mamma och valpens syskon.
Vid leverans är valparna chippade, vaccinerade, veterinärbesiktigade och inregistrerade i Svenska Kennelklubben.
Det du ska komma ihåg att göra i samband med att du hämta valpen:
- Du ska göra en ägaranmälan till både Jordbruksverket och Svenska Kennelklubben
- Du ska omgående försäkra valpen.
- Skriv upp att valpen ska vaccineras vid 12-14 veckors ålder.
- Skriva upp att valpen ska avmaskas vid ca 3 månaders ålder.
SKÖTSEL
En hund ska ha fina vita tänder. Något som kan spara många kronor är att ta hand om tänderna på din hund redan från valptiden. Att vänja din valp vid att borsta tänderna gör att du kan hålla tandstenen borta från din hunds tänder. Det finns mängder av produkter på marknaden att använda. Vi har provat många sorters tandborstar och har kommit fram till att en babytandborste är det som fungerar bäst på våra hundar. Vi använder petosan tandkräm men det är inget som är nödvändigt, det viktigaste är att man borstar hundens tänder. Efter att vi har borstat tänderna så stryker vi ut ett tunt lager bucadog kräm över tänderna. Vi ger även våra hundar en bucadog stick varje dag.
En hunds klor ska hållas korta. Vänj din hund redan från början vid klosaxen. Till att börja med kan du bara nudda saxen vid klorna, utan att klippa. Då vänjer man hunden vid att saxen inte är något obehagligt. Det kan vara bra att klippa klorna när hunden är lite trött. Lägg hunden i knäet, massera lite mysigt, då kan du även passa på att känna igenom hundens kropp och kommer att märka om hunden har något som behöver kontrolleras av veterinären. Beröm och belöna när du klipper klorna.
Öron, ögon, tassar mm ska kontrolleras så att allt är bra. Öronen ska hållas rena och ögonen ska vara fina. Kontrollera trampdynorna. Vid tex kyla kan trampdynorna få små sprickor. Det går då bra att smörja med tassalva. Pälsen ska vara välvårdad. Nu har Dansk Svensk Gårdshund kort päls så den behöver inte borstas på samma sätt som en långhårig ras.
VACCINATIONER
Man rekommenderar att alla hundar får ett så kallat grundvaccin. Det är ett vaccin mot leverinflammation (HCC), valpsjukevirus och mot parvovirus. Första vaccinationen ges vid ca 7-8 veckors ålder, andra vaccinationen ges från 12 veckors ålder och den tredje sprutan ska ges vid ett års ålder. När hunden fått dessa tre sprutor så rekommenderar man att man fyller på med nytt vaccin vart tredje år. Vi i Sverige är inte drabbade av något utbrott just nu, men skulle så ske kan rekommendationerna ändras.
Har du tänkt att lämna din hund på hunddagis, tävla, ställa ut, vistas på kennel eller allmänt ha din hund bland många andra hundar ska du även vaccinera mot kennelhosta. Detta vaccin finns i två typer, det ena ges som en spruta och den andra varianten är droppar som ges i nosen. För att få det bästa skyddet mot kennelhosta ska man ge vaccinet en gång per år.
Tillhör du den skaran som vill kunna ha din hund med dig när du reser utanför Sveriges gränser så måste din hund ha rabiesvaccin. Det beror på vilken tillverkare som har gjort vaccinet om det ska ges en eller två vaccinationer. Då med 3-4 veckors mellanrum. Efter grunddosen så ska du fortsätta vaccinera mor rabies med jämna mellanrum. Hur långt mellanrum är beroende av vilken tillverkare veterinären använder sig av. Du ska själv komma ihåg att beställa tid, fråga veterinären om vad som gäller. Tänk på att det måste gå minst 21 dagar från grundvaccineringen tills dess att hunden får åka utomlands.
Det finns även andra former av vaccin. Fråga din veterinär om vilka just din hund behöver. Samma sak gäller vid utlandsvistelse, olika länder har olika regler. Fråga din veterinär om vad som gäller dit du ska.
Du kan läsa mer om vaccinationer av hund på http://www.sva.se, statens veterinärmedicinska anstalt.
PASS

Om du ska resa utomlands och tänker ta med dig din hund, så krävs det att du skaffar ett pass. Det gör du genom att beställa tid hos veterinären, det är dom som utfärdar djurpass. För att få utskrivet ett pass till din hund så krävs det att din hund är ID-märkt, och om det gäller resa inom EU så ska hunden ha blivit vaccinerad för rabies. Veterinären undertecknar passet för de vaccinationer, hälsokontroller och avmaskningar som krävs för det landet du har tänkt att besöka. Olika länder har olika regler så kolla upp vad som gäller för just det landet du ska till i god tid före avresa. Kontakta landets ambassad. Tänk även på att ta reda på vad som gäller för vilka regler som gäller för Sverige när du ska åka hem igen. Du vill inte ha problem med att föra in din hund vid tullen i Sverige. Dessa regler hittar du på http://www.jordbruksverket.se. På http://www.sva.se, statens veterinärmedicinska anstalts hemsida kan du läsa mer om olika sjukdomar och hur du kan undvika att din hund smittas vid utlandsvistelse. Passet ska du alltid ta med dig när du reser utomlands med din hund.
SOCIALISERING
Vid tre veckor börjar valpen röra sig lite utanför valplådan. Då är valpens sinne vidöppet och man brukar säga att det ”öppnas ett fönster” i nervsystemets hantering av information. Nu är valpen väldigt mottaglig för social stimuli. Denna perioden går snabbt över. När valpen blivit 12-14 veckor gammal, har detta ”fönster” nästan stängts helt. När valpen är 8 veckor gammal, är den fortfarande vidöppen för nya sociala kontakter. Därför blir en flytt till den nya familjen mindre dramatisk vid denna åldern.
MILJÖTRÄNING
Det är viktigt att valpen får miljöträna. Med det menas att man ger valpen erfarenheter från olika miljöer. Det kan vara att låta valpen gå på grus, sand, stenar, asfalt mm. Att valpen får undersöka skogen, stranden, havet eller att få vara i en stad. Man kan om det finns möjlighet träna valpen att åka bil, tåg, buss eller båt. Det kan vara att träna valpen att umgås i situationer där det finns barnvagnar, rullstolar, rullatorer, cyklar, skateboardar mm. Valpen behöver tid på sig att ta in alla nya syn och luktintryck. Den måste få tid på sig att undersöka alla nya föremål. Fundera på i vika situationer din hund kommer att hamna i, träna främst därefter.
Något som är viktigt att träna så är det ensamhetsträning. Valpen behöver tränas i att se dig gå ut genom dörren och att få en positiv upplevelse när du kommer tillbaka. Till att börja med så träna bara någon minut, det kan vara att bara gå ut och stänga dörren till att du går och hämtar posten. Upprepa gärna detta flera gånger per dag. Succesivt kan du öka tiden du är borta. En valp ska inte vara själv några längre stunder.
Tänk på att en hund inte får vara ensam mer än 5 timmar i ett sträck enligt svensk lag. En vuxen hund ska enligt Jordbruksverket rastas var 6:e timme under dagtid. Yngre och äldre hundar kan behöva rastas oftare.
Att anmäla dig och din hund till en valpkurs är ett stimulerande sätt att lära känna din nya familjemedlem. Det ger er även möjlighet att lära er samspela med varandra.
Om du har facebook så finns det aktivitetsgrupper du kan ansluta dig till. Det är grupper som lägger ut olika aktiviteter som tex promenader. Man anmäler sig via gruppen och sedan träffas man på utsatt plats och tid. Ofta har man egen fika med sig, ibland så anordnar någon så man tex grillar något lätt. Det är en trevlig stund där din Gårdshund får träffa andra Gårdshundar och du får träffa andra, som även dom älskar denna ras. Det är en ganska rolig syn när det kommer en stor skara människor med mängder av likasinnade hundar gående. Ofta stannar det inte vid en Gårdshund utan man skaffar oftast flera stycken av denna fantastiska rasen.
DET SPÖKAR
Vid 4-7 månaders ålder kan valpen helt plötsligt visa oro för saker som den tidigare aldrig har visat rädsla för. Det kan vara en buske eller en sten som den har gått förbi varje dag, men som nu upplevs som otroligt skrämmande. Det kan vara prasslande plastpåsar, ja i stort sett vad som helst som den nu blir rädd för. Du kan uppleva att din valp inte är lika uppmärksam som tidigare, mindre hörsam eller kanske till och med mindre lydig. Denna perioden kallas ofta för ”spökåldern”. Nonchalera din valps rädsloreaktion och på så vis visa att det inte är något farligt. Gå gärna själv fram till det som valpen upplever skrämmande och visa att det inte är något farligt. Ställ dig gärna med ryggen emot valpen om det går, då upplever valpen att du är orädd. Låt valpen själv gå fram och undersöka saken i sin egen takt. När den kommer fram så beröm valpen. Undvik att locka på valpen, det kan göra att valpen kommer uppleva det som än mer farligt.
UNGHUNDEN
Unghunden går från att ena veckan vara lydig och följsam till att nästa vecka vara helt oregerlig. Den provar att testa gränser. Precis som en vanlig tonåring… Det som gäller är att vara tydlig i din kommunikation, behåll tidigare initiativ och fortsätt med de metoder som har fungerat innan. Hjälper det inte så se om du kan hitta en lämplig lydnadskurs att gå. En del brukshundsklubbar erbjuder även privatlektioner.
Den Dansk Svenska Gårdshunden älskar att få arbeta både mentalt och fysiskt och den kräver ganska mycket aktivering. Den lämpar sig att träna och tävla i agility, lydnad, freestyle, rallylydnad och andra hundsporter. Det finns ett antal av rasen som används som aktiva jakthundarför att korttidsdriva rådjur och annat mindre vilt, apportera, eftersöka mm.
BETEENDE- OCH PERSONLIGHETSBESKRIVNING HUND (BPH)

Känner du att du skulle vilja lära dig mer om din hund fungerar och reagerar? Då är ett BPH-test något för dig. Testet går ut på att hunden tillsammans med dig som förare tillsammans med en testledare genomgår ett antal tester/stationer. Testet tar ca 30-45 minuter att genomföra. När testet är klart får du en muntlig genomgång av resultatet, en skriftlig kopia skickas hem till dig och hundens hela resultat registreras i SKKs Avelsdata på http://www.skk.se. Avsikten är att du ska få en bild över om hunden är trygg, glad i människor, energisk, matglad, avvaktande mm.
För att få genomföra ett BPH ska hunden ha fyllt 12 månader, vara ID-märkt och vaccinerad. Oregistrerade hundar ska inneha en tävlingslicens. Du som förare ska vara medlem i SKK eller i en special-/rasklubb. Du behöver inte förbereda vare dig själv eller din hund innan testet och det finns inga krav på att din hund behöver vara lydig. Du kan ha din hund i lina om du inte vill att den ska vara lös.
Som ägare kan du ha stor glädje av att ha BPH-testat din hund. Utifrån de olika momenten kommer du att få en bild av hur din hund reagerar i olika situationer. Du kommer kunna se i vilka situationer som din hund behöver lite extra uppmuntran och stöd och vilka situationer som ni tillsammans behöver träna och arbeta på. Kanske har du varit i en situation där du har blivit förvånad över din hunds reaktion, här kan du kanske få en förklaring till det inträffade.
För oss som uppfödare är BPH-test väldigt värdefullt. Här kommer svaret på det arbete som vi lagt ner när vi satt och valde avelsdjur. Vi kan få ett svar på om den parningen vi valde var rätt. Det är även till hjälp för special-/och rasklubbarna, där det används som ett verktyg som beskriver mentaliteten hos hundarna.
De olika momenten man går igenom är Främmande person, Föremålslek, Matintresse, Överraskning, Skrammel, Närmande person och Underlag. Om man vill så kan man välja till Skott. Du kan läs mer om de olika momenten på http://www.skk.se. Ett tips är att gå in på nätet och söka, här finns många filmer man kan titta på där det förklaras tydligt om hur testet går till och vad det går ut på.
Även Svenska Brukshundsklubben har ett liknande test man kan göra som kallas för Mentalbeskrivning hund (MH). Mer om detta kan du läsa på http://www.svenskabrukshundsklubben.se.