Att tänka på

SOM EN LITEN PÅMINNELSE!

VATTEN

Hundens kroppsvikt består av ca 70% vatten. Detta reglerar kroppstemperaturen, transporterar olika ämnen i hundens kropp, är viktigt för matsmältningen mm. Därför är det av största vikt att hunden alltid har tillgång till friskt vatten. Det räcker med att hunden förlorar så lite som 10-15% av kroppens vatten för att hunden ska riskera att avlida. Om hunden drabbas av kräkningar eller diarré, oavsett ålder är det viktigt att man kontaktar veterinär. Vill du få hunden att dricka mer kan du smaksätta vattnet med tex lite köttsaft eller lite filmjölk. Prova dig fram till vad just din hund tycker bäst om. Ger du torrfoder kan du även ge det uppblött, om det är befogat.

OLÄMPLIGA & GIFTIGA LIVSMEDEL

LÖK Hundar kan inte bryta ner fenoliska substanser som finns i löken, därför lagras detta i hundens kropp. Detta kan ge leverskador och akut förgiftning.

CHOKLAD Framförallt mörk choklad med hög kakaohalt. Hundar kan inte bryta ner ämnet teobromin. Detta kan ge upphov till kramper och kräkningar. I värsta fall kan tillståndet bli livshotande.

RÅ ÄGGVITA Bör bara ges i mindre omfattning.

GRÖNMÖGELOST Den svamp som osten innehåller har giftpåverkan på hundar. Så en hund som får i sig detta riskerar förgiftning.

KRYDDSTARK MAT Hundar riskerar diarré av stark mat. Deras tarmar klarar inte kryddorna.

FET MAT Är inget för en hundmage, även detta kan ge upphov till diarré.

XYLITOL Kan ge upphov till diarré och kräkningar. Vill höja ett varningens finger när man är ute och går för alla de tuggummi som ligger på marken. Hundar, framförallt valpar gillar att leta upp dessa.

MACADAMIANÖTTER Kan ge negativ inverkan på muskelsystemet. Kan ge tex kräkningar och skakningar.

AVAKADO Innehåller ett ämne som heter persin som kan vara giftigt för hundar i större mängder.

HELA MAJSKOLVAR Om hunden äter upp hela majskolvar kan det ge upphov till att det blir stopp i tarmarna. I värsta fall slutar det med en operation.

BEN Om man ska ge ben till sin hund så är rörben från unga djur det bästa att ge. Undvik kotlettben och kotor som hunden riskerar att svälja hela. De riskerar att fastna i tarmen. En del hundar är mer känsliga än andra och för mycket ben och märgben kan ge dålig mage. Undvik ben från fläsk fågel och fisk, då detta är ”mjuka” ben.

UNDVIK att ge härskna, mögliga och sura livsmedel till din hund. Självklart är kaffe och alkohol inte lämpligt att ge till din hund.

UTFODRING

Utfodring sker bäst efter att hunden fått sin promenad. Efter att hunden ätit så mår den bäst av att få vila. En del raser är mer benägna än andra att drabbas av magomvridning, därav är det bra om hunden får ”vila på maten”.

Ger du din hund rått kött kan det vara bra att ha i bakhuvudet att det kan innebära en ökad smittrisk för exempel virus och bakterier.

När du hämtar din valp hos oss så får du med ett kostschema. Där kan du läsa om vilket foder din valp har fått hos oss, vilken mängd och på vilka klockslag valpen är van att få mat på. Du får även med rekommendationer för fortsatt utfodring. Då det är en påfrestning för valpen att byta familj och hem så rekommenderas det inte att byta foder den närmaste tiden efter flytt. När valpen kommit till rätta och känner sig hemma är det inget som hindrar om du vill byta till annat foder. Om du väljer byta så rekommenderar vi att du försiktigt i små mängder blandar ut det gamla fodret med det nya, öka sedan mängden efter hand. Då hinner valpens mage att vänja sig vid det nya fodret.

Hundar har väldigt lätt för att kräkas och för att få lös avföring. Gäller det en kortare period är det oftast ingen fara. Men om hunden drabbas så är det viktigt att du låter tarmen vila. Ge hunden skonkost som tex kokt ris. Det är både snällt mot magen och det binder vätska. Ge det som små smakportioner till att börja med. Vi rekommenderar att man kontaktar veterinär för tips. Många försäkringsbolag har samarbete med veterinärer online, dom konsultationerna är ofta kostnadsfria.

SKÖTSEL

När du hämtar din valp hos oss så är valpen badad och har fått klorna klippta. Vänj din valp vid kloklippning vid tidig ålder. Att bara hålla klosaxen vid klorna och låtsas klippa, är ett bra sätt för att vänja valpen. Många hundar tycker inte om att klippa klorna. Belöna och beröm valpen varje gång som du får nudda saxen mot klon. Vårt råd är att ”ge inte upp”. Gör det gärna när valpen är lite trött och avslappnad. Då kan man samtidigt ge lite massage och det blir en mysig stund. Samtidigt lär du känna din hunds kropp och på så sätt lär du lättare känna om det uppkommer knutor eller annat på hundens kropp som skulle behövas kollas av veterinär.

En sak till som är viktig att vänja hunden vid och som kan spara dig många tusenlappar i plånboken är att borsta tänderna. Vi har provat många olika sorters tandborstar och kommit fram till att en babytandborste fungerar bäst för oss. Vi använder tandkräm avsedd för hundar. Detta för att göra det lite gott för hunden. Vår tandkräm smakar lever. Viktigt att man inte använder tandkräm avsedd för människor. Efter tandborstning stryker vi på lite ”bukadog pasta” över tänderna. Detta för att motverka tandsten. Vi ger våra hundar en bukadog tuggstick varje kväll, även denna för att motverka tandsten. Små hundraser har oftare en tendens till sämre tänder än de större raserna.

FÖRBEREDELSER

Det kan vara bra att förbereda sig själv och sitt hem innan valpen hämtas hem. Vi skickar med en liten filt som luktar som mamma och som fungerar som trygghet under den första tiden. Se till att du inte har lösa sladdar där valpen vistas som kan locka till att tugga på. Valpar har en förkärlek till skor, så en bra ide är att ställa undan favoritskorna så att dom inte blir tuggade på. Har du mindre barn hemma är det viktigt att du ser till att ni inte har leksaker som tex lego liggandes på golvet då detta är leksaker som en valp lätt tuggar på och sväljer. Det slutar aldrig väl utan man hamnar oftast hos veterinären. Kompostgaller kan fungera bra om man behöver dela av två rum. Matskålar och ett bra koppel är bra att ha investerat i. Glöm inte att köpa hem bajspåsar. En bra hundkorg som blir valpens trygga vrå är viktigt att införskaffa. Dansk Svensk Gårdshund är en bäddande ras som tycker om att bädda runt bland filtar. Dom uppskattar ett eget krypin. Vi har varsin biltransportbur som är övertäckta med en filt som dom gärna ligger i. Det som är viktigt om man använder en transportbur som hundkorg är att man monterar bort grinden. Det är enligt lag förbjudet att ha grinden kvar. När man ska transportera valp/hund i bil så ska du ha en bra biltransportbur alternativt ska hunden sitta bältad med bilbälte avsett för hund. Glöm inte att köpa hem lite leksaker till valpen!

SOCIALISERINGSPERIODEN

När valpen är 3 veckor gammal så öppnas det ett ”fönster” i nervsystemet som innebär att valpens sinnen är mottagliga för social stimuli och kan börja forma nya bindningar till olika individer. Detta brukar man kalla för socialiserings perioden. Denna period är ganska kortvarig, vid 8-9 veckors ålder försämras den hastigt och när valpen är 12-14 veckor gammal så är fönstret nästan helt stängt. När valpen år 8 veckor gammal så är valpen helt vidöppen för nya kontakter, därför är detta en perfekt ålder att flytta till en ny familj. Valpen är vidöppen för nya sociala kontakter och sin nya flock.

VID LEVERANS

Valparna levereras tidigast vid 8 veckors ålder. Du kommer få med dig ett skriftligt köpeavtal. (Svenska Kennelklubbens köpeavtal) Ett registreringsbevis i SKK, där hundens id-märkning framgår. Du får med ett veterinärbesikningsintyg som inte är äldre än 7 dagar, en blankett för ägarskap i SKKs register och som vi tidigare skrivit om, en skriftlig information om bla utfodringen, vaccinationer och avmaskning. Det är bra om du har tittat över vilket försäkringsbolag du har tänkt att försäkra din nya familjemedlem i. Det är bra om du har kollat upp och funderat på att anmäla dig och din nya familjemedlem till en valpkurs.

MILJÖTRÄNING

Det är bra om du börjar miljöträna din hund tidigt. Helst innan valpen är fyra fem månader då den vid denna ålder ofta visar en större försiktighet i nya miljöer och främmande situationer. En valp behöver tid på sig att ta in nya lukter och ljud och andra nya främmande föremål. Det kan vara enkla saker som att gå på olika underlag, gräs, grus, asfalt, sand eller sten. Det kan vara olika miljöer så som stranden, skogen storstaden eller gå i ett mindre samhälle. Det kan vara att utsättas för bilar, lastbilar och tåg. Det kan vara att möta en barnvagn, cykel, rullator, skateboard mm. Det kan vara att vara nära lekande barn. Det kan vara att ta med dig hunden och åka tåg eller buss. Det är bara din egen fantasi som sätter stopp för vad du inte kan träna din hund i. Det viktigaste är att du anpassar det efter dina och din hunds behov. Glöm inte bort att valpen behöver tränas i att vara ensam, även om det finns en äldre hund i hemmet. Valpen behöver tränas i att vara ensam kortare stunder.

SPÖKPERIODEN

När valpen är 4-7 månader händer det att valpen går in i något som brukar kallas för ”spökåldern”. Under denna perioden kan det hända att valpen kommer visa rädsla för saker som den aldrig regerat på tidigare. Det kan vara att den visar rädsla för en sten, en buske eller en gammal plastpåse. Den kan visa detta genom att resa ragg och morra. Valpen kan även visa rädsla vid promenader när det skymmer eller är mörkt ute. Det kan vara så att du som ägare inte upplever att din valp inte är lika koncentrerad som vanligt och inte lyder som den har gjort. Det som du som ägare ska försöka att göra är att nonchalera valpens rädslor. Visa din valp att det inte är något farligt. Det gäller att inte ömka med valpen och förstärka valpens rädslor.

UNGHUNDSTIDEN

Under unghundstiden kan man uppleva att hunden har lite stökigare perioder till och från innan hunden nått 2-3 års åldern. Under de lugnare perioderna är det lämpligt att utveckla hundens inlärning av både nya saker och vidareutveckla tidigare kunskaper. Många unghundar mår bra av ett ökat aktivitetsutbud. En Dansk Svensk Gårdshund har ett stort behov av att arbeta både mentalt och fysiskt. Gärna med problemlösnings uppgifter. Är man ute på sin promenad kan man lägga in uppgifter som stopp, sitt, stanna, balansera på stockar och stenar mm. Här är det bara din egen fantasi som hindrar vad ni kan göra tillsammans. Det är helt normalt att man kan uppleva att unghunden ena stunden är lydig och följsam för att i nästa stund vara helt oregerlig och allmänt stökig. Hunden kommer att testa gränser, den provar precis som en tonåring att stå på egna ben. Men en unghund blir inte lugn och följsam av sig själv, utan behöver din vägledning som ägare. Det bästa du kan göra i dessa situationer är att vara tydlig i din kommunikation, behåll det du tidigare lärt din hund och håll konsekvent fast vid de metoder du använt dig av tidigare som har fungerat för dig och din hund.

MENTALBESKRIV DIN HUND

Vill du veta mer om din hund? Hur är de mentala egenskaperna och personligheten, hur lekfull är den, hur reagerar den med möte med främmande människor mm. Då ska du göra ett beteende och personlighetsbeskrivning hund, BPH. då kommer du få svar på många frågor om din hund.

Din hund ska ha fyllt 12 månader för att få göra ett BPH test men det finns ingen övre åldersgräns. Du ska vara medlem i SKK eller i special-/rasklubben. Hunden ska vara id-märkt och vaccinerad. Är det en oregistrerad hund måste hunden ha en tävlingslicens. Testet tar ca 35-40 minuter att genomföra. Du kommer få en uppfattning om hur din hund reagerar i olika situationer, bli medveten om hundens starka sidor och du kommer få reda på i vilka situationer din hund kommer behöva extra stöd och uppmuntran i. Det kan ge dig förklaringar till varför din hund agerar som den gör i olika situationer. För oss som uppfödare är BPH en stor hjälp när vi ska utvärdera våra avelsval och för special-och rasklubben är det till god hjälp då det bidrar till ökad kännedom och förståelse för rasens egenskaper och särdrag, men även för hundpopulationens mentalitet i stort. Du behöver inte ha några förkunskaper, all information om hur det går till får du av testledaren vid varje moment. De moment som man testar hunden i är 1. Främmande människa 2. Föremålslek 3. Matintresse 4. Överraskning 5. Skrammel 6. Närmande person 7. Underlag. Vill man så kan man lägga till 7. Skott. Gå gärna in på SKKs hemsida och läs mer om de olika momenten. När hunden har genomgått samtliga moment så gör beskrivaren en sammanfattning. Man får då en uppfattning om hur hunden är, tex hur trygg den är, hur matglad den är, gillar människor mm. Du kommer dels få en muntlig genomgång av testresultatet dels kommer du få hem ett skriftligt testresultat. Hundens hela beskrivning kommer att redovisas i SKKs avelsdata på http://www.skk.se. Anmälan till att att göra ett BPH hittar du på SKKs hemsida. Sök på BPH, vidare hitta arrangör och anmälan.

%d bloggare gillar detta: