
VATTEN
Hundens kroppsvikt består av ca 70% vatten. Detta reglerar kroppstemperaturen, transporterar olika ämnen i hundens kropp, är viktigt för matsmältningen mm. Därför är det av största vikt att hunden alltid har tillgång till friskt vatten. Det räcker med att hunden förlorar så lite som 10-15% av kroppens vatten för att hunden ska riskera att avlida. Om hunden drabbas av kräkningar eller diarre´, oavsett ålder är det viktigt att man kontaktar veterinär. Vill du få hunden till att dricka mer, kan du smaksätta vattnet med tex lite köttsaft eller lite filmjölk. Prova dig fram till vad just din hund tycker bäst om. Ger du torrfoder kan du även ge det uppblött om det är befogat, tex vid väldigt varmt väder.

UTFODRING
Utfodring sker bäst efter att hunden fått sin promenad. Efter att hunden har ätit så mår den bäst av att få vila. En del raser är mer benägna än andra av att drabbas av magomvridning, därav är det bra om hunden får ”vila på maten”.
Ger du din hund rått kött kan det vara bra att ha i bakhuvudet att det kan innebära en ökad smittrisk för till exempel virus och bakterier.

TANDBORSTNING
En sak som är viktigt att vänja sin hund vid är att borsta tänderna minst en gång om dagen, det kommer spara dig många tusenlappar i plånboken i framtiden. Vi har provat många olika sorters tandborstar och kommit fram till att en babytandborste fungerar bäst för oss. Vi använder tandkräm avsedd för hundar, detta för att höra det kite gott för hunden. Vi har två olika smaker, en som smakar lever och den andra har smak av bacon. Viktigt att man inte använder tandkräm avsedd för människor. Efter tandborstning så stryker vi på ett tunt lager av ”bukadog pasta” över tänderna. Detta för att motverka tandsten. Vi ger även våra en bukadog tuggstick varje kväll, även denna för att motverka tandsten. Små hundraser har oftare en tendens till sämre tänder än de större raserna.

HJÄLPMEDEL ATT HÅLLA RENT UNDER VALPTIDEN!
Att få en valp rumsren är träning och envishet. En bra grundregel är att varje gång valpen ätit, sovit eller lekt så tar man ut valpen för att göra sina behov. Är man noga med detta så går det ganska lätt att få valpen rumsren.
Men olyckor kommer att hända. Då är det bra att ha bra hjälpmedel till hands.
Vi använder oss av Simple Solutions sortiment. Deras training pads är kanon att ha på golvet när man ska lära hunden markera när dom behöver gå ut. Dom har även olika sorter av rengöring. De som vi använder oss av är deras stain & odor remover och deras extreme carpet shampoo. Kanon om det händer en olycka på en matta eller någon textil. Dom har även en carpet refreshener som är bra om man behöver fixa till en matta.
NÄR TIKEN LÖPER!
När våra tikar löper så använder vi oss av tikskydd från Simple Solution och vanliga trosskydd från libresse. Denna kombinationen har vi kommit fram till att det fungerar bäst på våra tikar.
Man delar in tikens löpcykel i tre olika perioder. Förlöp, höglöp och efterlöp.

VAD INNEBÄR DÅ ETT LÖP? Hundar löper oftast i tre veckor. En tik löper oftast första gången vid 7-12 månaders ålder och fortsätter oftast livet ut, om hon inte steraliseras. En tik löper oftast en till två gånger per år. Det finns de som löper fler gånger.
FÖRLÖPET startar med den första dagen som tiken blöder. Det varar en till två veckor och det är under denna tiden som tiken förbereder sig för parning och dräktighet. På en del tikar märker man inte att dom blöder medans andra behöver skydd. Man kan märka på tikens beteende att hon löper. Hon kommer distrahera hanarna i området och markerar med att där är en tik som snart är villig att bli parad i området. Hon kissar oftare och blir mer intresserad av dofter. En del skäller mer, blir mer vaktande, blir lätt irriterade och vill vara mer ifred än tidigare.
HÖGLÖPET Är den period i löpet som tiken har ägglossning och som om hon blir parad blir dräktig. Under höglöpet så kommer det inget blod utan istället kommer det en klar flytning. Höglöpet varar allt från fyra till tolv dagar. En tydlig markering från tiken om att hon är i höglöpet är att lägger svansen till sidan och höjer upp baken om man kliar henne lite försiktigt över baken och runt svansroten. Den optimala tiden för parning brukar vara några dagar in i höglöpet.
EFTERLÖPET & SKENDRÄKTIGHETET är den tiden perioden då tiken är dräktig om hon parats, eller motsvarande tid för en tid för en tik som inte parats. Efterlöpet varar ungefär i två månader, men i vissa fall något längre. under denna perioden är dräktighetshormonet progesteron högt i blodet under slutet av perioden sjunker nivån och istället så höjs nivån av ett ämne som heter prolaktin, som stimulerar utvecklingen av ljuvervävnad och gör tiken redo för att ta hand om eventuella valpar. På en del tikar blir detta tydligt även om hon inte är parad och detta är skendräktighet, då hennes juver producerar mjölk.