Nyårsrädsla

Nyår är en tid som många djurägare fasar inför. Främst vår Lina är väldigt känslig för nyårsraketer. Min dröm är att folk skulle stannat vid att smälla sina raketer kring 12 slaget, då hade vi lätt kunnat ta oss från tätbebyggt område för att underlätta för våra djur. Nu är det dock ett stort problem för oss med att det börjar smällas så fort raketerna börjar säljas och håller på någon vecka in på det nya året.

HALF-WRAP

Vi lindar våra hundar hundar enligt principen half-wrap. När man lindar hundarna blir det lite av en kompressionskänsla. Utöver det så tar vi på hundarna lager på lager i tröjor för att ytterligare ge dom ett skyddande hölje. På marknaden kan man köpa speciella ”tröjor” som ska ge samma effekt men det är inget som vi har provat och har erfarenhet av.

Redan till jul så startar vi tv:n med filmer på fyrverkerier som vi sakta höjer ljudet på så att dom vänjer sig försiktigt.

Något som är viktigt är att man själv behåller sitt lugn när man upplever att sin hund är stressad. Allt för att inte förstärka hundens rädsla.

Fortsätt göra som du brukar, dra gärna ner alla persienner. Är hunden väldigt rädd så försök vistas i ett rum utan fönster. Ha gärna hög musik på, ge hunden ett extra gott ben att ligga och tugga på. Har man en källare är det ett jätte bra ställe att vara på.

Redan kring jul så börjar jag förbereda mina hindar inför nyår. Jag har varsin snusnäsduk som jag sprayar med Adaptil som är naturliga feromer som gör hunden lugnare. Jag sprayar flera gånger per dag.

Tillsammans med Adaptil som man sätter i kontakten som spritar ut feromer i luften kan hjälpa en stressad hund att lättare klara av nyårsfirande.

KAN JAG GE MIN HUND NÅGOT LUGNANDE?

På marknaden så finns det en hel del olika preparat som kan ge en lugnande effekt. Vi har provat två olika sorter. Till Lina har vi provat en pasta som heter Calm Paste, från Stratera. Lina får 10 ml 2 gånger per dag. Nilla och Ixia har fått Serene-um Drops. Dom har fått 1 tsk tre gånger per dag. Detta börjar vi ge dom i god tid innan nyår, jag tycker att det ger effekt, främst pastan på Stratera.

Är det så att man vill och önskar så kan man kontakta sin veterinär som har möjlighet att skriva ut recept på lugnande medicin till hunden. I en del fall så kan det säkert vara befogat. Det är upp till var och en att bestämma vad som är bäst för just sin hund.

%d bloggare gillar detta: