När valpen har kommit

När ni hämtar er valp från oss så förstår vi att ni är fulla av förväntan och att ni inte kommer att komma ihåg allt som vi berättar för er angående er nya familjemedlem. Därför skickar vi med er ett häfte med information som gäller just er valp. Valparna levereras aldrig före 8 veckors ålder!

INTYG

När ni hämtar er valp hos oss så följer det med valpens stamtavla från SKK, vaccinationsintyg, veterinärbesiknings intyg och blankett om anmälan om ägarskap i SKKs register. Självklart medföljer SKKs köpeavtal. Vi hjälper självklart till med att fylla i de blanketter som ska skickas iväg, allt för att ni ska kunna njuta av er första tid med er valp och för att vi vet hur lätt det är att glömma att skicka in allt.

ANMÄLAN TILL JORDBRUKSVERKET

Det är väldigt viktigt att ni anmäler ert hundägande till jordbruksverket. Det gör man på jordbruksverket.se, där klickar man sig vidare till hundregistret. En anmälan kostar 40 kronor om man betalar direkt med kort, det är något dyrare om man önskar faktura.

Varför är det viktigt? Jo, för om er hund råkar springa bort och någon hittar den så går det att spåra ägaren via hundens chipmärkning. På så sätt kan hunden förenas med sin ägare igen.

AVMASKNING

När ni hämtar hem er valp från oss så har vi avmaskat hen tre gånger med Banminth vet 2%. Er hund bör bli avmaskad i sitt nya hem någon gång mellan sex och tolv månaders ålder. Vi rekommenderar att har man fler djur i hemmet så bör man avmaska en gång efter några veckor i det nya hemmet, då även de andra djuren.

VACCINATION

Vid leverans så är valpen vaccinerad mot parvo, valpsjuka, hepatit och kennelhosta. Nästa vaccination ska ni själv ombesörja vid 12 veckors ålder. Vaccinatonern ska sedan upprepas vid ett år. Därefter ges vaccin mot parvo, valpsjuka och hepatit vart tredje år. Vaccin mot kennelhosta rekommenderas att det ges en gång per år. De flesta veterinärer brukar skicka ut kallelse när det är dax för ny vaccination.

MATSITUATIONEN

När ni hämtar er hund så får ni med er ett matschema. När valparna flyttar härifrån så är dom vana vid att äta fyra gånger per dag. Det är viktigt att man följer foderrekommendationerna på förpackningen. Till att börja med så ges torrfodret uppblötat i vatten. Förbered maten minst en timme i förväg.

I samband med att valpen byter miljö så är det normalt med att valper äter lite sämre. Låt då maten stå framme i 15 minuter och ta sedan bort matskålen. Vårt råd är att ni ska vara konsekventa. En hel del Dansk Svenska Gårdshundar kan vara besvärliga med maten. Valpar äter när dom blir hungriga. Om ca en månad kan ni dra ner antalet måltider till tre gånger. Vi är av den åsikten att hundar mår bäst av att äta mat avsedda för hundar.

Våra hundar är uppväxta på foder från Happy Dog. När ni hämtar er valp från oss så följer det med en startbox och i den finns en påse med foder som räcker några dagar. Det går bra att byta foder, men vänta då någon månad. När en valp byter miljö är det inte ovanligt att dom drabbas av orolig mage så då är det inte lämpligt att man spär på det ytterligare med att man byter foder. När det sedan är dax för bytet är det viktigt att man blandar i det nya fodret vite försiktigt i det gamla och ökar mängden av det nya fodret lite försiktigt. Det kan vara bra att ha en burk morotspure hemma som man kan ge valpen vid diarre. Vi har alltid vätskeersättning för hund hemma, Den köper vi hos veterinären. När det gäller valp så ska man alltid kontakta veterinär när valpen får diarre´ eller om den mår illa. En hund drabbas snabbt av uttorkning.

MOTION

Det är viktigt att all motion sker på valpens villkor. Undvik övermotionering. Den behöver miljö och koppelträning men inga långa promenader till att börja med. Vi har börjat med miljöträning hos oss genom att dom har fått prova på att gå på olika underlag, undersöka cyklar, rullatorer, barnvagnar mm. Saker som ni kan komma att möta i er vardag. Lek med andra hundar är viktigt för valpens socialisering men låt valpen leka med hundar i samma storlek till att börja med i lugn och ro.

SÖMN

Låt valpen få sova i lugn och ro, sömnen är viktig för valpens utveckling. Vi skickar med en liten filt som luktar av mamma och syskon. Låt den ligga i valpens sovplats, det ger valpen trygghet. När valpen känns trygg och inte bryr sig längre kan man slänga filten, den luktar inte så gott…

Finns det barn i hemmet så är det viktigt att man lär barnen att INTE RÖRA HUNDEN NÄR DEN LIGGER I SIN SOVPLATS. Lär ut att det är hundens ”rum” och där har den rätt att vara ifred.

ENSAMHETSTRÄNING

Vänj valpen att vara ensam under korta stunder. Det kan vara att till en början enbart att man går in i ett annat rum, man går och hämtar posten eller går ut med soporna. När ni känner att valpen är trygg i detta så kan man försiktigt utöka till lite längre stunder.

KLOKLIPPNING

Vi börjar vid tre veckors ålder att klippa klorna på valparna, detta upprepar vi sedan varje vecka. Försök att göra det till en mysig avslappnad stund när ni ska klippa klorna. Gärna efter en stunds lek, när valpen är lite trött. Man klipper strax utanför pulpan som syns inuti klon. Om olyckan är framme och man råkar klippa för långt in och det börjar blöda så är det viktigt att man behåller sitt lugn. Oftast reagerar hunden på att du hetsar upp dig. Hos veterinären han man köpa ett blodstoppande pulver som fungerar på en klo som blöder.

TANDBORSTNING

Små hundraser har ofta sämre tänder än stora hundar. Försök få in som rutin att borsta tänderna redan från valpåldern en gång om dagen. Vi använder tandborste avsedd för baby och tandkräm avsedd för hundar. Ofta har tandkrämen smak av lever eller bacon vilket gör det lite trevligare för hundan. Använd under inga omständigheter tandkräm avsedd för människa! Efter borstningen kan man stryka ett lager av bukadog pasta över tänderna som motverkar uppkomst av tandsten. Vi ger även våra hundar en bukadog stick på kvällen av samma anledning, det är väldigt uppskattat!

HANTERING

Ta för vana att känna över kroppen på din hund en gång i veckan. Då är det lätt att reagera över eventuella knutor som har uppkommit eller andra avvikelser. Titta i öronen så att dom är rena och inte visar på någon rodnad. Se över klorna. Periodvis kan rasen fälla lite mer. Vi använder oss av en vanlig trädgårdshandske i gummi. När vi drar den över kroppen så följer lös päls med och fastnar i handsken.

VALP, BARN & BETEENDE

Låt inte barn bära er valp/hund, utan låt dom sitta ner på golvet tillsammans. Lär barnen respektera hundens behov. Om valpen har behov av att bita i fingrar och tår såförsök avleda valpen med att ge den en leksak att tugga på istället. När man blir nafsad på är det viktigt att man markerar tydligt NEJ. Det är vanligt att valpar vill bita när dom har kli i mjölktänderna och det är dax för att byta till de permanenta tänderna.

Bestäm er för hur ni vill att er nya familjemedlem ska fostras. Vilka regler ni ska ha. Det gäller att hela familjen är överens om hur valpen ska fostras. Sen gäller det bara att man är konsekvent! Gå gärna en lydnadskurs tillsammans.

DOLDA FEL FÖRSÄKRING

Genom vårt försäkringsbolag, AGRIA är våra valpar försäkrade mot dolda fel. Det innebär att valparna är försäkrade för ”fel” på valpen som funnits sedan födelsen och som inte gått att upptäcka vid veterinärsbesiktningen. Försäkringen gäller under hundens tre första år. Det kan handla om bla njursvikt, som man konstaterar beror på medfödda missbildade njurar. Det gäller alltså endast för fel som inte kunde upptäckas vid besiktningen innan försäljningen. Vi rekommenderar att ni fortsätter att ha hunden försäkrad i AGRIA under valpens första levnadsår. Skulle man behöva använda sig av dolda fel försäkringen så visar det sig oftast inom det första levnadsåret och blir då lättare att anmäla skadan och det blir oftast en lättare och snabbare handläggningstid. Efter första året kan man välja vilket försäkringsbolag man vill.

VI FINNS FÖR ER

Vi finns för er hela er valps livstid. Det finns inga dumma frågor, utan det är bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite. Vi försöker svara på alla frågor, vet vi inte svaret så försöker vi ta reda på det till er.

Vi uppskattar om vi får följa med på er valps resa tillsammans med er, både genom bilder och ord. Vi erbjuder våra valpköpare att få gå med i en sluten grupp på facebook där vi samlar alla våra valpköpare i. Där kan ni följa både syskon, kusiner och andra familjemedlemmar. Vi hoppas att så många som möjligt vill vara med här. Här går vi även ut med information som kan vara tex om framtida valpträffar eller om BPH.

Vi uppskattar om ni går iväg och gör en HD-röntgen på er hund och vill delge oss resultatet. Gör ni sedan en BPH på er hund så ger det oss ett svar på om vi har gjort ett bra val i form av val av avelsdjur, rasklubben använder informationen till att se så att rasen håller rasstandarden. Men framförallt så ger det er en förståelse för vad ni har i andra änden av kopplet.

Genom att anmäla er hund till en utställning, får ni ytterliggre en bild av er hund. Förutom en muntlig beskrivning så får ni även en skriftlig beskrivning . Ni får ett utlåtande av hur er hund står sig i rasen både i rörelse och exteriört. Men det bästa är att man får träffa likasinnade som även dom brinner för vår ras.

På facebook hittar ni aktivitetsgrupper som är spridda över hela vårt land. Där läggs ut om olika aktiviteter som tex promenader eller prova på träffar. Ibland grillas det korv och ibland har man egen fika med. Även SKKs länsklubbar finns representerade på sociala medier. Vi rekommenderar att ni blir medlemmar i både SKK och rasklubben för dansk svensk gårdshund.

OM DET VÄRSTA HÄNDER

Vi hoppas att ni kommer få stor glädje av er nya familjemedlem i många år framåt. Om det värsta skulle ske, att ni inte skulle klara av att behålla er hund, så hjälper vi er gärna att hitta ett nytt hem till den. Vi har ofta förfrågningar av personer som önskar en vuxen hund istället för en valp, som vi redan har en hel del information om. I den sorg man känner om man måste lämna ifrån sig sin älskade hund, så kan det vara en tröst att veta att hunden kommer till ett bra hem.

GLÖM INTE ATT FÖRSÄKRA ER HUND FRÅN HÄMTNINGSDAGEN!

%d bloggare gillar detta: