Hundens utveckling

MILJÖTRÄNING

Det är bra om du börjar miljöträna din hund tidigt. Helst innan valpen är fyra fem månader, då den vid denna ålder ofta visar en större försiktighet i nya miljöer och främmande situationer. En valp behöver tid på sig att ta in nya lukter, ljud och andra nya främmande situationer. Det kan vara enkla saker som att gå på olika underlag som asfalt, sand, gräs eller sten, Det kan vara olika miljöer så som stranden, skogen, storstan, eller gå i ett lite mindre samhälle. Det kan vara att utsättas för bilar, lastbilar, bussar eller tex tåg. Det han vara att möta en barnvagn, cykel, skateboard, rullator eller att vara nära lekande barn mm. Det kan vara bra att ta med dig hunden för att åka tåg eller buss. Det är bara din egen fantasi som sätter stopp för vad du inte kan träna din hund i. Det viktigaste är att du anpassar det efter din hunds behov. Glöm inte bort att din hund behöver tränas i att vara ensam, även om det finns en äldre hund i familjen. Valpen behöver tränas i att vara ensam i kortare stunder som efter hand ökas i längd.

SOCIALISERINGSPERIODEN

När valpen är tre veckor gammal så öppnas det ett ”fönster” i nervsystemet som innebär att valpens sinnen är mottagliga för social stimuli och kan forma nya bindningar till olika individer. Detta brukar man kalla för socialiseringsperioden. Denna period är ganska kortvarig, vid 8-9 veckor försämras den hastigt och när valpen är 12-14 veckor gammal så är fönstret nästan helt stängt. När valpen är 8 veckor gammal så valpen helt vidöppen för nya kontakter, därför är detta en perfekt ålder att flytta till en ny familj. Valpen är vidöppen för nya sociala kontakter och sin nya flock.

SPÖKPERIODEN

När valpen är 4-7 månader händer det att valpen går in i något som kallas för ”spökåldern”. Under denna perioden kan det hända att valpen kommer att visa rädsla för saker som den aldrig tidigare har reagerat på. Det kan vara att den visar rädsla för en sten, en buske, eller en gammal plastpåse. De kan visa detta genom att resa ragg och morra. Valpen kan även visa rädsla när det skymmer eller är mörkt ute. Det kan vara så att du som ägare upplever att din valp inte är lika koncentrerad som vanligt och inte lyder som den har gjort. Det som du som ägare kan göra är att nonchalera valpens rädslor. Visa din valp att det inte är något farligt. Det gäller att inte ömka med valpen, för då förstärker du valpens rädslor.

UNGHUNDSTIDEN

Under unghundstiden kan man uppleva att hunden har lite stökigare perioder till och från innan hunden nått 2-3 års åldern. Under de lugnare perioderna är det lämpligt att utveckla hundens inlärning av både nya saker men även vidareutveckla tidigare kunskaper. Många unghundar mår bra av et ökat aktivitetsutbud. En Dansk Svensk Gårdshund har ett stort behov av att arbeta både mentalt och fysiskt. Gärna med problemlösnings uppgifter. Är man ute på promenad kan man lägga in uppgifter som stopp, sitt, stanna, balansera på stockar, stenar mm. Här är det bara din egna fantasi som hindrar vad ni kan göra tillsammans. Det är normalt att man kan uppleva att unghunden ena stunden är lydig och följsam för att i nästa stund vara helt oregerlig och allmänt stökig. Hunden kommer att testa gränser, den provar precis som en tonåring att stå på egna ben. Men en unghund blir inte lugn och följsam av sig själv, utan den behöver din vägledning som ägare. Den bästa du kan göra i dessa situationer är att vara tydlig i din kommunikation, behåll det du tidigare har lärt din hund och håll konsekvent fast vid et tidigare metoderna som har fungerat för dig.

%d bloggare gillar detta: