Mental beskrivning

VILL DU VETA MER OM DIN HUND?

Hur är de mentala egenskaperna och personligheten, hur lekfull är min hund, hur reagerar den på möte med främmande människor mm. Då ska du göra ett beteende och mentalbeskrivning av din hund, BPH Då kommer du att få svar på många frågor om din hund.

VAD GÄLLER FÖR DELTAGANDE?

Din hund ska ha fyllt 12 månader för att få göra ett BPH-test men det finns ingen övre åldersgräns. Du ska vara medlem i SKK eller i special/rasklubben. Hunden ska vara Id-märkt och vaccinerad. Är hunden oregistrerad så måste den ha tävlingslicens. Testet tar ca 35-40 minuter att genomföra.

Du behöver inte ha några förkunskaper, all information om hur det går till får du av testledaren vid varje moment.

VAD TESTAR MAN?

De moment som man testar är 1, Främmande människa 2, Föremålslek, 3, Matintresse 4, Överraskning, 5, Skrammel, 6, Närmande person 7, Underlag. Vill man så kan man lägga till 7 som är skott. Gå gärna in på Skk:s hemsida där du kan läsa mer om de olika momenten.

VAD KAN JAG FÖRVÄNTA MIG?

Du kommer att få en uppfattning om hur hunden reagerar i olika situationer, bli medveten om hundens starka sidor och du kommer få reda på i vilka situationer din hund kommer att behöva extra stöd ock uppmuntran i. Det kan ge dig en förklaring till varför din hund reagerar som den gör i olika situationer. För oss uppfödare är BPH en stor hjälp när vi ska utvärdera våra avelsval och för special- och rasklubben är det till god hjälp då det bidrar till ökad kännedom och förståelse för rasens egenskaper och särdrag, men även för hundpopulationens mentalitet i stort.

BPH är en beskrivning- inte ett prov eller test. Det betyder att en hund inte värderas som godkänd eller icke godkänd vilket är viktigt att känna till.

När hunden har genomgått samtliga moment så gör beskrivaren en sammanfattning. Man får då en uppfattning om hur hunden är, tex hur trygg den är, hur matglad är den, om den gillar människor mm. Du kommer dels få en muntlig genomgång av testresultatet dels kommer du få ett skriftligt testresultat. Hundens hela beskrivning kommer att redovisas i SKK:s avelsdata på http://www.skk.se.

HUR ANMÄLER JAG MIG?

Anmälan till att göra en BPH hittar du på SKKs hemsida. Sök på BPH, vidare hitta arrangör och anmälan. Som kennel samlar vi in förfrågan då och då om det finns intresse och anmäler hundarna tillsammans och gör det till en träff.

%d bloggare gillar detta: