Dansk svensk gårdshund är en väldigt aktiv ras som behöver aktiveras. Får den inte den stimulans som den behöver så kommer den att lösa aktiveringen på eget sätt, inte alltid på ett sätt som vi hundägare uppskattar.
BRUKS
Svenska brukshundsklubben har fem provgrenar som dom ansvarar för. Proven är uppdelade i fem specialmoment, spår, sök, rapport, patrull och skydd. Man kan tävla i fyra olika klasser. Man börjar i apellklass och därefter kvalificerar man sig uppåt i klasserna. Varje gren är proven indelade i tre olika moment, lydnadsdel, spår, budföring eller uppletande. För att få tävla i bruks så måste hunden ha fyllt 18 månader och registrerad i SKK. För apellklass är det 12 månader som gäller. Dessutom krävs det att hunden genomgått MH eller BPH. Föraren måste ha fyllt 12 år.
I spår så använder man sig av hundens luktsinne och nyfikenhet till att följa ett speciellt spår. Oftast har man sele på hunden så den kan få ner nosen ordentligt i marken utan att ha ett halsband som stör. Hunden ska följa ett spår efter en människa, man börjar med husse och matte men ju säkrare hunden blir så kan man använda sig av andra saker som hunden tycker om. I apellklassen är spåret ca 300 meter långt och föremålet har legat ca 1 timme innan söket börjar. För tränade spårhundar har man riktigt långa spår som har legat i flera timmar. I spåret finns även tre utlagda spårrapporter som hunden ska markera vid så att föraren kan ta dom. Hunden ska ha en sele på sig som är fäst i en spårlina som ska vara 10-15 meter lång.
I sök använder man sig också av hundens luktsinne. Sökhundar har man för att kunna hitta människor. när man tävlar befinner man sig oftast i skogsområde där det är lättre för figuranterna att gömma sig. Det är sökhundar som sedan vidareutbildas till att leta efter människor i katastrofområde, räddningshundar och lavinhundar. Hunden som ska bli sökhund måste gilla ALLA människor.
Rapporthund ska ta sig mellan två olika förare på så kort tid som möjlig. I tävlingssammanhang gäller det att hunden håller högt tempo, tycker det är roligt och att den kan vara tyst och lugn när det behövs. I de svårare klasserna så avlossas det skott under den sträckan som hunden ska springa så det gäller att hunden inte blir störd under sin sträcka. Under tiden som hunden springer så gäller det att den andra hundarna som deltar ligger tyst och vilar så att de inte stör koncentrationen på den hund som är ute på banan.
Patrull– och bevakningshundar har utbildats av brukshundsklubben sedan lång tid tillbaka och används för tjänst i civilförsvaret. Inom patrull ingår både spårarbete och och patrull. Patrull innebär att hunden tillsammans med förare ska vandra på en stig eller väg och försöka bevaka området och upptäcka figuranter. Hunden ska genom att lyssna efter ljud och genom vittring tala om för sin förare var de upptäcker figuranterna. Det gäller att hunden på avstånd markerar var figuranten är.
AGILITY
Agility är en hundsport där man tillsammans med sin hund ska springa en uppsatt hinderbana. Man ska tillsammans med sin hund forcera hindren i en speciell ordning och på tid utan att riva några hinder. Det finns allt från vanliga hinder som hunden ska hoppa över, bland annat slalombana, tunnel, balansbom och däck som hunden ska igenom. På tävling ska man ta sig igenom 15-22 hinder. Som förare ska du se till att hunden blir guidad runt banan både på höger och vänster sida om dig. Detta är en fartfylld hundsport som många gårdshundar uppskattar.
I agility tävlar man i agilityklass och hoppklass. I agilityklassen har man med hinder som A-hinder, balansbom och vippen. Man kan tävla i olika klasser, där man börjar i klass 1 och man arbetar sig upp till den svåraste, klass 3. Man tävlar i 5 olika storleksklasser och hunden mäts in i den klass den ska tävla i. Hunden får lov att börja tävla när den fyllt 18 månader.
FLYBALL
Flyball är en fartfylld hundsport som utövas som en lagsport i stafettform. Man är fyra hundar och fyra förare i varje lag. Varje hund springer en raksträcka där dom ska hoppa fyra fasta hinder, i slutet av banan står flyballådan , där ska hunden trampa på en platta som utlöser att en tennisboll flyger upp i luften. Hunden ska fånga bollen och springa tillbaka och hoppa över de fyra hindren igen. När första hunden passerar mållinjen så ger sig nästa hund ut på banan. Det lag som är snabbast vinner. Vill man anta en utmaning så kan man jaga världsrekordet som ligger på 15 sekunder för fyra hundar! Sverige började med sporten i början av 90-talet. Än så länge är det en inofficiell hundsport i Sverige och vi har inga tävligsregler än, men i många andra länder är det en väldigt populär hundsport.
FREESTYLE och HEELWORK to music
På ett enkelt sätt kan man beskriva Freestyle som kreativ lydnad till musik. Man väljer själv ett musikstycke som man sedan skapar ett rörelse och positionsprogram till. På en tävling sitter 2-4 domare och bedömer och sätter betyg på programmet i tre olika kategorier, utförande, programmets planering och kvalitet, och tolkningen av musiken. Man tävlar i tre olika klasser och man kan få upp till 10 poäng per kategori, för att få flytta upp en klass så krävs det att man har fått minst 7,5 poäng i snitt i varje kategori på tre tävlingar.
HANDLING
En handler är en person som tränar och visar upp hund på utställning. Det handlar om att visa upp hundens bästa sidor och det behövs både kunnighet om hundens anatomi och mentalitet för att kunna göra det på bästa sätt. Enkla kontaktövningar och vardagsträning är en bra start för att upp kontakten mellan hund och handler.
Under en väldigt begränsad tid ska en domare skaffa sig en uppfattning av hunden. Som handler gäller det att ta fram hundens bästa sidor och underlätta domarens arbete.
Domaren ska bedöma hunden utifrån den rasstandard som finns nedskrivenför de raser som får delta på hundutställningar. Hen ska bedöma hur den ser ut när den står och går i olika vinklar. Domaren ska känna igenom hundens kropp och titta på tänder och bett. Som handler ska du följa domarens instruktioner om var hunden ska stå, hur den ska springa och även hjälpa till när domaren ska titta närmare på hunden. Domaren vill se en bra kontakt och ett fint samarbete mellan hund och handler. Det är handlerns uppgift att se till att hunden känner sig trygg och glad. Hunden ska visas upp i trav och den ska helst inte dra i kopplet.
Handling inför utställning går hur bra som helst att träna på hemma. Det som behövs är ett utställningskoppel och gärna något gott belöningsgodis. Var glad och positiv och beröm hunden så den tycker att det är roligt att visa upp sig. Träna hunden att stå stilla på kommando och låt gärna någon vän agera domare och känna igenom hunden och titta på hens tänder. Titta gärna på andra som har erfarenhet på hur dom visar upp sina hundar. Det finns många olika handlersutbildningar man kan gå och det finns träningstillfällen att anmäla sig till där man tränar i grupp hur man visar upp sin hund på bästa sätt. Tänk på att du ska ha kläder på dig som avviker från hundens färger och ett par bekväma skor på fötterna.
Man har olika kvalitetsbedömningar som motsvarar rasens standard. Dessa är Exellent (utmärkt), Very good (mycket god), Good (god), Sufficent (godtagbar), Disqualified (diskvalificerad) och Cannot be judge (kan inte prissättas). Man tävlar hanar för sig och tikar för sig. De klasser som gäller är junior 9-18 mån, unghund 15-24 mån, öppen15- och veteranklass 8 år och äldre. Man har även bäst i ras, BIR och bäst i motsatt kön, BIM. Utöver dessa klasser finns det även tex championat, bäst i gruppen, BIG och best in show BIS, med flera.
LYDNAD
Att träna lydnad är bra både för hunden och för ägare. Det gör det så mycket enklare att leva med en hund som uppför sig. Att gå en grundkurs i grundlydnad är en bra investering för ett bra hundliv. I tävlingslydnad gäller det att hunden med ett glatt humör, är villig och på ett snabbt sätt utför de olika moment som ingår. Fördelen med att hålla på med lydnad är att man kan göra det precis var som helst. Man tävlar i olika klasser, från startklass till klass 3. För att bli uppflyttad kräv det att du har fått ihop en viss poäng.
RALLYLYDNAD
För att komma igång med rallylydnad måste hunden ha vissa förkunskaper som att sitta på kommando, lägga sig och sätta sig. Utöver detta så måste det finnas en god kontakt mellan hund och förare. Man utvecklas tillsammans och man lär sig tillsammans. Mycket av det som man använder i rallylydnad är även väldigt användbara i vardagen. Man kan beskriva rallylydnad som avancerad vardagslydnad. Rallylydnad går ut på att hund och förare ska ta sig igenom en bana med skyltar med illustrationer på olika moment som ska genomföras. Dessa är utformade av domaren. Under tävlingens gång får man lov att prata med och berömma hunden hur mycket som helst. Man ska utstråla glädje och man ska samarbeta. Men all form av belöning är förbjuden. Domaren bedömer hur väl förare och hund samarbetar och hur väl momentet utförs. Man tävlar i nybörjar-, fortsättnings-, avancerad- och mästarklass. När man tävlar som nybörjare har man hunden kopplad men i de andra klasserna så kopplar man lös hunden precis när man ska gå in på plan.
TIPS OM KURS ON LINE

Jag skulle vilja tipsa er om Lina och Chewie. Lina driver en kurs på nätet där man under 4 veckor får lära sig 17 olika trick man kan göra med sin hund.
Hon erbjuder även en mindre gratiskurs i tre steg där hon lär ut sitt, ligg och vacker tass som man kan börja med.
Om det är att man vill träna corona säkert eller om man har svårt att ta sig till en brukshundsklubb så kan detta vara ett bra alternativ.
Gratis valpkurs – Kunskapandet (simplero.com)
Kursinformation: Trick och kommandon för valp och unghund! – Kunskapandet (simplero.com)