Giftiga & olämpliga livsmedel

LÖK Hundar kan inte bryta ner fenoliska substanser som finns i löken, därför lagras detta i hundens kropp. Detta kan ge leverskador och akut förgiftning.

CHOKLAD Framförallt mörk choklad med hög kakaohalt. Hundar kan inte bryta ner ämnet teobromin. Detta kan ge upphov till kramper och kräkningar. I värsta fall kan det bli livshotande.

RÅ ÄGGVITA Bör bara ges i mindre omfattning.

GRÖNMÖGELOST Den svamp som osten innehåller har giftpåverkan på hundar. Så en hund som får i sig detta riskerar att bli förgiftad.

KRYDDSTARK MAT Hundar riskerar diarre´av stark mat. Deras tarmar klarar inte av kryddorna.

Några livsmedel att undvika ge till din hund.

FET MAT Är inget för en hundmage, även detta kan ge upphov till diarre´.

XYLITOL Kan ge upphov till diarre´och kräkninger. Vill höja en varningens finger när man är ute och går för alla de tuggummi som ligger kastade på marken. Hundar men framförallt valpar gillar att leta upp dessa.

AVOKADO Innehåller ett ämne som heter presin som kan vara giftigt för hundar i större mängd.

HELA MAJSKOLVAR Om hunden äter upp hela majskolvar kan det ge upphov till att det blir stopp i tarmarna. I värsta fall så slutar det med en operation.

BEN Om man ska ge ben till sin hund så är rörben från unga djur det bästa man kan ge. Undvik kotlettben och kotor som de riskerar att svälja hela. De riskerar att fastna i tarmarna. En del hundar är mer känsliga än andra hundar och för mycket ben och märgben kan ge dålig mage. Undvik ben från fläsk, fågel och fisk då detta är ”mjuka” ben.

MEDICIN Se till att hålla all medicin inlåst så din hund inte kan komma åt den.

UNDVIK att ge härskna, mögliga och sura livsmedel till din hund. Självfallet är kaffe och alkohol inte lämpligt att ge till din hund.

Se upp för julfarorna!

Julen är en tid där vi är många som vill inkludera våra fyrbenta vänner i vårt firande. Men tänk på att det som vi uppskattar kan vara farligt för våra hundar. Vi rekommenderar att man skippar att ge våra ”vänner” av vår mat och satsar på hundens egna foder och något extra gott hundgodis eller varför inte ett smarrigt ben.

Se upp så att er hund inte får i sig CHOKLAD, som innehåller bla teobromin som är giftigt för hundar. Hunden kan få förgiftningssymtom som tex illamående, dregling, diarre och buksmärtor. Misstänker ni att er hund fått i sig choklad så kontakta veterinär direkt. Vår JULMAT innehåller mycket fett som kan ge pankreatit, som är en inflammation i bukspottskörteln. I vissa fall kan det leda till döden för en hund. Hund som inte är van att äta BEN ska man undvika att ge dom tex REVBENSSPJÄLL då dom kan drabbas av kräkningar och diareer. I värsta fall så kan ett ben fastna i tarmen och orsaka förstoppning. LÖK kan orsaka blodbrist. NÖTTER kan fastna på väg ut med endast operation som enda utväg. Enbart några RUSSIN eller VINDRUVOR kan leda till njursvikt som kan ha dödlig utgång. Se upp för GIFTIGA VÄXTER, såsom julros, oleander, julstjärna, amaryllis och hyacint. Visst ska vi tänka på våra vänner fåglarna men se upp så att inte hunden får tag i TALGBOLLAR. Nätet kan fastna i tarmen och fettet hamnar i hundens mage och kan orsaka bukhinneinflammation. Se till så att ni placerar LEVANDE LJUS på behörigt avstånd från viftande svansar och glada hoppande hundar. JULGRANEN kan verka lockande med både JULGRANSKULOR och GLITTER. Se till att kulor i glas längst upp i granen eller byt ut er kulor i glas mot plastkulor som inte går sönder när dom ramlar ner. Har ni en riktig gran så vattna inte med GÖDNINGSMEDEL då en hel del hundar blir lockade av att dricka ur julgransfoten. Julklappar med SNÖRE kan var en lockande leksak för både hundar och katter. Snöre som djuret ”äter upp” kan ge upphov till illamående och ont i magen och stopp i tarmen. I värsta fall går det hål i tarmen och det kan ge allvarlig bukhinneinflammation. Det enda sättet att få ut snöret är en operation.

%d bloggare gillar detta: